“Yücel’in Çiçekleri” Öğrenci ve Velilerimizle Buluşuyor

TRABZON ROBOT LİGİ OKULUMUZDA
21 Mart 2019

“Yücel’in Çiçekleri” Öğrenci ve Velilerimizle Buluşuyor
Senaryo yazarlığını ve yönetmenliğini Cengiz ÖZKARABEKİR’in yaptığı “Yücel’in Çiçekleri” okulumuz konferans salonunda 28 Mart 2019 Perşembe günü öğrenci ve velilerimizle buluşuyor. Dönemin efsane Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel ve İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç’un hayat hikâyeleri üzerinden Köy Enstitüleri’nin anlatıldığı filmin veli gösterimi 17.30’da gerçekleştirilecek.

Cengiz ÖZKARABEKİR, filmini şöyle anlatıyor:
“Yücel’in Çiçekleri” yaklaşık 70 dakikalık bir dökü-dramadır, belgesel filmdir… Dönemin efsane Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel ve ilköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç’un hayat hikâyeleri üzerinden Köy Enstitüleri anlatılır. Anlatıcı, Tonguç’u oynayan oyuncu Muhammet Uzuner’dir. İç ses olarak arkadaşı, dostu ve Bakanı Yücel’i ve Köy Enstitülerinin gerçek serüvenini anlatır…
Her ikisinin de çocukluğu ve gençliği Osmanlı’nın son dönemine rastlar. Olanaklara rağmen iyi eğitim alırlar. Cumhuriyet kazanımları ve devrimleriyle başarılı olurlar, Köy Enstitülerini kurarlar. Özellikle Yücel, açtığı üniversiteler, çevirttiği klasik eserlerle başarıdan başarıya koşar. Filmde Yücel ve Tonguç’un hayat hikâyeleri paralel bir kurguyla anlatılır. Sonu trajik bitse de her ikisi de efsane olur ve isimleri Köy Enstitüleri ile anılır… Bu film Atatürk’ün devrimlerinin özellikle eğitim sistemindeki rolünü anlatan, gerçek belgeler, hatıratlar üzerine kurulu bir belgesel filmdir. “Yücel’in Çiçekleri”, İzleyiciyi çekebilecek estetik ve sinemasal değerlere sahip olmakla birlikte pek fazla bilinmeyen bir dönemi de aydınlatma gayesi taşır.